België reisgids | Info, tips, bezienswaardigheden en city trips naar België (2024)

Lees meteen meerover…
Gemiddelde kosten |Tips om geld te besparen | Zeker doen |
Vermijden | Aanbiedingen

Plaatsen in België

Brugge | Brussel| Gent

België reisgids | Info, tips, bezienswaardigheden en city trips naar België (1)

België heeft ook mooie natuur! De vele polders, duingebieden of andere beschermde natuurreservaten laten je tot rust komen.

Gemiddelde kosten in België

Accommodatie –Een bed in een slaapzaal ineen grote stad kost je tussen €15 en €30 per nacht. Wil je graag een budget accommodatie, maar wil je je privacy niet opgeven? Voor een een- of tweepersoonskamertje betaal je minstens veertig euro per nacht.
Drie of viersterrenhotels zijn een pak duurder. Gemiddeld starten ze vanaf €70 per nacht.
Voor een volledig overzicht aan accommodaties raad ik aan om te kijken naar Booking.com en/of Trivago om te vergelijken.

Eten – Afhankelijk van waar je je bevindt kost uit eten gaan in België niet heel veel. Tijdens de lunch kan je naar een broodjeszaak afzakken. Daar worden belegde broodjes verkocht. Prijzen beginnen meestal rond €3 voor een half stokbrood met kaas en groentes. Fastfoodketens kosten je tussen €8 en €10 voor een menu. Bij een frituur kan je al een pak frietjes met saus, drankje en een frikandel opsmullen voor ongeveer acht euro.
Ga je liever op restaurant wat Belgische specialiteiten uitproberen? Ga dan tijdens de middag. In de meeste restaurants wordt lunch geserveerd en dat kost maar tien tot vijftien euro. Hiervoor krijg je een voorgerecht, hoofdgerecht en vaak ook een dessert.
Eet je à la carte? Dan betaal je tussen €12 en €25. Mosselen met frietjes kosten je tussen €18 en €20, eensteak frites ongeveer hetzelfde.
Een lekkere Brusselse of Luikse wafel kost €2 tot €3, en als je er chocolade of fruit overheen laat strooien betaal je daar wat extra voor.

Vervoer – Klein zijn heeft zo zijn voordelen! Alle steden en dorpjes zijn heel goed bereikbaar in België. Van de ene stad naar de andere kan je normaal heel vlot pendelen met de NMBS. In vergelijking met andere Europese landen zijn treintickets ook vrij goedkoop. Van Brussel naar Gent betaal je bijvoorbeeld maar €9.
Een weekendbiljet (vrijdag na 19u tot zondagavond) gaat heen en terug en is 50% goedkoper dan de standaardprijs.
Een Go pass kost €52 voor jongeren onder de 26 en laat je kiezen van welk station naar welk station je gaat voor maar €5 per rit (10 per kaart), een Go Unlimited Week pas (-26j) kost je €12/week of €25 per maand.
Voor bussen en trams kan je in de Vlaamse steden rekenen op De Lijn. Een papieren ticket voor deze vervoersmiddelen kost€3, een ticket via SMS €1,80 en een tien beurten kaart €14 (€1,4 per rit).
In Wallonië wordt De Lijn vervangen door TEC. Daar betaal je voor een papieren kaartje €2,10. Voor een dagpas betaal je €5.

België reisgids | Info, tips, bezienswaardigheden en city trips naar België (2)

Brugge is de lievelingsplek van de meeste toeristen. Met de mooie kanalen en geschiedenis is het dan ook de moeite waard!

Tips om geld te besparen in België

Weekendbiljetten – In het weekend worden retour treinbiljetten50% goedkoper. Ga dus zeker in het weekend eens op verkenning naar enkele andere steden. Belgische steden zijn niet heel groot en je kan één stad vaak al op een dag verkennen.

Biertjes drinken – Als je alcohol wilt drinken is bier het goedkoopst. De minimumprijs staat vast op €2,5 voor een drankje. Probeer gerust wat verschillende biertjes uit! België staat er immers voor bekend…

Gratis musea – Op bepaalde dagen van de maand zijn er heel wat gratis musea te bezoeken in de grote steden. In Brussel is dat vooral op de eerste woensdag en zondag van de maand, maar ook in andere steden zijn deze dagen vergelijkbaar.

Wandelen – Belgische steden zijn echt niet groot. Vanuit de meeste Belgische stations kan je op minder dan vijf minuten wandelen in het centrum komen. Bovendien zal je door te stappen vaak door veel leukere straatjes wandelen die te smal zijn voor bussen of auto’s.

Vermijd nachtwinkels – Winkels in België zijn meestal maar open tot zes uur ‘s avonds. In de grote steden zijn veel supermarkten nu ook iets langer open, maar als je ook daarna nog iets nodig hebt zal je naar de nachtwinkel moeten hollen. De prijzen in deze kleine winkeltjes zijn meestal een pak duurder. Doe dus je boodschappen op voorhand. De goedkoopste winkelketens in België zijn trouwens Aldi en Lidl.

Eet lunch of ga naar de frituur – ‘s Middags geven de meeste restaurants een vast lunch. Voor een lekker voorgerecht, hoofdgerecht en vaak ook een dessert betaal je tussen €10 en €15 per persoon.
Frietjes van de frituur is iets heel typisch Belgisch en overheerlijk! Voor een groot pak frieten met mayonaise (of ketchup, joppie saus, andalouse, béarnaise, … Belgen houden van sauzen!) betaal je maar €3,5!

Goedkoop parkeren aan de luchthavens –De goedkoopste manier om naar Zaventem of Charleroi te reizen, is met het openbaar vervoer (trein, bus of een combinatie). Spijtig genoeg is dat niet altijd mogelijk. In plaats van je wagen achter te laten op de dure parkings van de luchthaven, parkeer je beter in de buurt. Met een shuttlebusje word je vlot afgezet en terug opgepikt aan het vliegveld. Zo’n parking kan al vanaf €2 per dag.
Bekijk zeker ook deze artikels:
Goedkoop parkeren aan luchthaven Zaventem
Park sleep fly hotels bij Zaventem
Goedkope parkings rond Charleroi Airport
Hotels bij luchthaven Charleroi (park sleep fly)

België reisgids | Info, tips, bezienswaardigheden en city trips naar België (3)

Het atomium in Brussel.

Wat tedoen in België

Het Hallerbos bezoeken – Dit magische bos met zijn wondermooie hyacinten is ondertussen bekend over de hele wereld! Het is zelfs zo mooi, dat het onlangs werd opgenomen in een lijstje met de ‘7 mooiste bossen ter wereld’. Vanaf midden april tot half mei kun je de schoonheid van het blauwe bloementapijt hier bewonderen. Dat doe je trouwens het makkelijkst met het openbaar vervoer. Vanaf het station van Halle zijn er gratis pendelbussen die je vlak naast het Hallerbos afzetten. Wil je meer weten? Lees dan zeker ook deze blogpost.

Brugge – In elke reisgids over België staat Brugge helemaal bovenaan. De gezellige, kleine stad werd lange tijd het Venetië van het noorden genoemd. Dat heeft vast ook veel te maken met de prachtige bezienswaardigheden van Brugge! De prachtige herenhuizen en trapjeswoningen sieren het straatbeeld van deze historische stad en de smalle waterweggetjes die overal doorlopen maken het een lieveling onder veel toeristen! Wil je graag enkele dagen in deze stad verblijven? Lees dan ook deze blog artikels:
De beste jeugdherbergen in Brugge
Romantische hotels in Brugge

Ieper – Niet zo ver van Brugge ligt Ieper. Hier heeft een groot deel van de wereldoorlog in België zich afgespeeld. De uitgestrekte graven, de kille bunkers en de vele achtergebleven verhalen doen je stil worden. Lees ook deze blog: Wat te doen in Ieper?

Gent –Een half uurtje van Brugge ligt Gent. Een prachtige stad met wondermooie gebouwen, fijne steegjes en straatjes en leuke boetiekjes om te verkennen. Als je hier bent móét je ook de Gentse Neuzen uitproberen. Een typisch snoepje van deze regio.
Wil je graag wat langer in Gent blijven? Lees dan ook deze artikels:
De beste hotels in Gent
De beste hostels in Gent
Bezienswaardigheden in Gent en dingen om te doen

Gentse feesten – Zak je af naar Gent? Denk er dan aan om dit in juli te doen. Tien dagen lang wordt de volledige Gentse binnenstad één gigantisch festival. Overdag zijn er heel wat activiteiten te doen voor jong en oud, maar ‘s avonds en ‘s nachts barst het echte feest pas los. Lees zeker de blogpost over de Gentse feesten.

Brussel – De hoofdstad van België is uniek! Vlamingen en Walen leven er zonder al te veel moeite met elkaar en tafelen ‘s middags en ‘s avonds in de gezellige historische gebouwen tot ze terug afzakken naar de hypermodernebuildings in het zakenkwartier van de stad. Ga zeker een kijkje nemen naar enkele van de bezienswaardigheden van Brussel. Manneken Pis en het atomium ken je wellicht al, maar heb je ook al gehoord van huis Saint-Cyr?
Wil je graag wat meer tijd in de Belgische hoofdstad? Blij dan overnachten in een jeugdherberg in Brussel!

Antwerpen – Vlak tegen de Nederlandse grens ligt de grootstad Antwerpen. In deze stad is modernisme perfect gecombineerd met het oorspronkelijke charme van A’pen.
Het prachtige station, de gezellige Meir, de hippe boetiekjes en tavernes en het uitstekende uitgaansleven zijn zeker een reden om deze stad te verkennen. Lees zeker ook dit artikel: Wat te doen in Antwerpen?
Wil je hier goedkoop overnachten? Overweeg een jeugdherberg in Antwerpen. Als het wat meer mag zijn, dan zijn er gelukkig ook tal van luxe hotels in Antwerpen te vinden.

Waterloo – Ben je geïnteresseerd in de levensloop van Napoleon? Dan weet je vast wel dat Bonaparte op deze plek definitief werd verslagen en verbannen. Er zijn heel wat memorabilia op deze plek aanwezig die je informeren over het Napoleontische tijdperk, maar de monumentale leeuw van Waterloo is wellicht het bekendst.

Dinant –Dinant ligt in de Waalse (franstalige) provincie Namen of Namur. Het charmante stadje ligt naast de traag voorbij stromende Maas. Het rotsachtige gebied zit prachtig verwerkt in de stad en van aan de overkant krijg je dan ook een prachtig uitzicht over deze unieke stad. Vanuit Dinant kan je ook de Lesse en de Maas met een bootje verkennen. De beste manier om dit te doen is via Kayak. Onderwegzie je ook enkele prachtige kastelen.
Meer lezen?:
Bezienswaardigheden in Dinant

Leuven – Dit is misschien wel de bekendste studentenstad van België. Dit is een bruisende plek met een prachtig historisch centrum. Vooral het stadhuis spreekt tot de verbeelding, maar er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in Leuven! Het centraal station van deze stad is niet ver gelegen van de mooiste trekpleisters. Je kan Leuven dus eenvoudig bezoeken met het openbaar vervoer.

Luik – De grootste stad in Wallonië is Luik. Het spreekt dan ook voor zich dat er heel wat te doen is in deze bruisende studentenstad. Van één van de mooiste stations ter wereld tot een fenomenaal uitzicht vanop de trappen van de Buerenberg; je kan je hier zeker een weekendje bezig houden!
Meer weten? Lees ook dit artikel: Bezienswaardigheden in Luik.

Namen – En ook Namen is de moeite waard als je Wallonië verkent. Deze grootste stad van de Belgische Ardennen is vooral bekend om zijn gigantische citadel, maar er is hier nog veel meer te ontdekken. Lees dus zeker ook dit artikel met activiteiten en bezienswaardigheden in Namen.

Kortrijk – Minder bekend, maar daarom niet minder mooi! Kortrijk ligt vlak bij de Franse grens en is niet bepaald een grootstad, maar toch is het de perfecte daguitstap voor een minder bekende citytrip. De rijke geschiedenis, het prachtige historische centrum en de vriendelijke Kortrijkzanen zorgen ervoor dat je je hier meteen thuis voelt.
Meer lezen?
Wat te doen in Kortrijk en bezienswaardigheden

Doornik – Ook deze stad is niet erg bekend onder de meeste toeristen. Toch vind je ook in Doornik (ofTournai) een rijke geschiedenis en tal van leuke plekjes. Dit is trouwens ook de ideale uitvalsbasis om de Belgische Ardennen te verkennen! Meer tips en info vind je in dit artikel: bezienswaardigheden in Doornik.

Carnaval op z’n Belgisch – Dat Belgen houden van een goed feestje, weten we wel al. Maar wist je ook dat carnaval overal in België op een heel aparte manier wordt gevierd? Carnaval Aalst kwam daardoor recent nog in het wereldnieuws terecht, maar ook in Wallonië wordt dit feest op speciale manieren gevierd! De sinaasappelgevechten van Binche carnaval zijn daar het beste voorbeeld van!

De Ardennen – Dinant ligt in feite in de Ardennen. Dit zuidelijk gelegen deel van België is erg heuvelachtig en is de groenste regio van het kleine land. Naast prachtige natuurwandelingen kan je er ook ondergronds afdalen in de grotten van Han of Hotton of kennismaken met het Belgische wildlife. Relaxen kan je ook doen in Spa, waar heel wat thermische baden te vinden zijn. In de Ardennen vind je ook heel wat interessante monumenten en musea in verband met de wereldoorlogen, maar ook historische gebouwen zijn hier overal te zien.
Meer weten? Lees ook deze artikels:
Charme hotels in de Ardennen
Bezienswaardigheden in de Ardennen

De wintertuin van Mechelen – Eigenlijk ligt deze prachtige kostschool niet in Mechelen zelf, maar wel in Sint-Katelijne-Waver; vlakbij Mechelen. Ik kan niet met genoeg superlatieven over deze bezienswaardigheid opscheppen. Deze oude school was vroeger een trekpleister voor rijke ouders die hun kinderen de beste mogelijke opleiding wilden geven. Om de school nog meer allure te geven zorgden de nonnen (de ‘Ursulinen’) ervoor dat de hele school werd voorzien van prachtige interieurs en uitzonderlijk mooie kamers. Je kan het Ursulinen instituut van Sint-Katelijne-Waver iedere zondag bezoeken en ik raad echt aan om dat te doen! Wil je weten waarom? Lees dan zeker ook dit artikel en bekijk de foto’s. Ik ben er zeker van dat je ook meteen bent verkocht!

Belgisch Limburg – Eén van de meest gevarieerde regio’s in Vlaanderen is Belgisch Limburg. Deze streek staat vooral bekend om zijn prachtige natuur en gezellige steden. Vergeet zeker niet om de provincie te verkennen met je fiets. Je hebt hier immers prachtige fietspaden zoals ‘fietsen door het water’ en ‘fietsen door de bomen’. Onderweg kan je ook even stoppen in Bokrijk of bij de mythische Japanse Tuin van Hasselt.
Bovendien ligt Belgisch Limburg op een boogscheut van Nederland en Wallonië.

Meer inspiratie op doen over Limburg? Lees dan ook deze blogs:
Bezienswaardigheden in Hasselt en wat te doen?
Weekend in Hasselt tips

Belgische lekkernijen – België staat bekend om heel wat heerlijks! De Belgische wafels zijn wereldbekend, maar ook de vele chocoladewinkeltjes beweren dat zijde beste chocolade vande wereld verkopen. Naast deze desserts zijn ook de Belgische bieren wereldvermaard (Meer dan 1200!) en vaak vergeten… De Belgische frietjes! Wat kan er anders zijn aan Belgische frieten? Vraag naar de beste frituur en ga daar een ‘frietje steken”. Je zal versteld staan!

Pairi Daiza – Pairi Daiza werd al verschillende malen uitgeroepen tot het mooiste dierenpark van Europa. Wat begon met een park waar enkel gigantische vogelkooien met tropische vogels stonden, is nu uitgegroeid tot een gigantische dierentuin met heel wat unieke soorten. Panda’s, gorilla’s, Bengaalse tijgers, neushoorns, olifanten, … Noem maar op! Er zijn dagelijks ook heel wat leuke evenementen gepland. Zo kan je je laten natspuiten door de olifanten of de maki’s gaan voederen.

Kastelen – België heeft de meeste kastelen van de wereld in verhouding tot zijn landoppervlakte. Van kleine forten tot gigantische burchten… Elke stad en regio heeft er wel enkele die indrukwekkend zijn. Aanraders zijn het Gravensteen in Gent, het kasteel van Bouillon (Bouillon), Fort van Huy (Huy), de Citadel van Namen (Namur) en de citadel van Dinant (Dinant).

Duinen aan de kust – In het Noordwesten van België zijn er heel wat kuststeden. De uitgestrekte zandstranden zijn in alle seizoenen leuk om langs te wandelen, maar de prachtige natuurgebieden, duinen en polders in deze regio zijn fenomenaal mooi. Gigantische zandhopen met daarop allerlei grassen, terwijl de wind het landschap alsmaar verandert.
Als je naar de Belgische kust gaat, dan zijn deze blog posts ook interessant:
Beste hotels van de Belgische kust
Hotels in Oostende
Beste hotels in Blankenberge
Wat te doen in Blankenberge?

België reisgids | Info, tips, bezienswaardigheden en city trips naar België (4)

Het Gravensteen in Gent. Een gigantisch fort in de binnenstad!

Vermijden in België

Geïrriteerd worden door NMBS – De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen is een bedrijf die door de overheid wordt gerund. En de Belgische overheid… Is een beetje sloom! Treinen die later dan voorzien aankomen zijn heel normaal in België. Jaag je dus niet te veel op en geniet van een lekkere wafel uit een van de stationswinkeltjes.

Grootsteden met de auto – België is een van de verstedelijkste landen ter wereld. Daardoor liggende grootsteden vaak heel dicht bij elkaar en wonen er ook heel wat mensen op een kleine oppervlakte. Als je België verkent is het beter om dat te doen met de treinen (ook al zijn ze vaak te laat…). De wegen in België zijn overbevolkt en je staat al gauwin een file. Daarbovenop zijn de parkeerplaatsen in steden vaak overdreven duur… Als je al een parkeerplekje kan vinden. Sinds 2017 kan je de Gentse binnenstad trouwens niet meer binnen met de auto!

Alleen naar de toeristische hotspots trekken – België is een klein land maar tocher is zo veel meer te zien dan alleen Brugge, Antwerpen en Gent. Neem de trein (of de auto) en ga even rond touren. De prachtige Vlaamse en Waalse landschappen zijn zeker de moeite waard om enkele kiekjes van te maken.

België reisgids | Info, tips, bezienswaardigheden en city trips naar België (5)

De leeuw van Waterloo. Hier werd Napoleon definitief verslagen.

Meer info over België

België reisgids | Info, tips, bezienswaardigheden en city trips naar België (2024)
Top Articles
How to Charm a Lady (with Pictures) - wikiHow
How to Be Charming to Women
Lakers Game Summary
Tlc Africa Deaths 2021
Urist Mcenforcer
Craigslist Vans
Immobiliare di Felice| Appartamento | Appartamento in vendita Porto San
Beacon Schnider
Guardians Of The Galaxy Showtimes Near Athol Cinemas 8
Locate Td Bank Near Me
Craigslist Free Grand Rapids
Brenna Percy Reddit
Best Fare Finder Avanti
Void Touched Curio
Icommerce Agent
All Obituaries | Buie's Funeral Home | Raeford NC funeral home and cremation
Watch The Lovely Bones Online Free 123Movies
Wbiw Weather Watchers
Team C Lakewood
Craigslist Lewes Delaware
Dulce
Japanese Mushrooms: 10 Popular Varieties and Simple Recipes - Japan Travel Guide MATCHA
Greenville Sc Greyhound
Thick Ebony Trans
Encyclopaedia Metallum - WikiMili, The Best Wikipedia Reader
Hesburgh Library Catalog
Best Middle Schools In Queens Ny
Coindraw App
Santa Barbara Craigs List
Otis Inmate Locator
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Fridley Tsa Precheck
6143 N Fresno St
The Wichita Beacon from Wichita, Kansas
Maybe Meant To Be Chapter 43
ATM Near Me | Find The Nearest ATM Location | ATM Locator NL
Midsouthshooters Supply
Pepsi Collaboration
Sept Month Weather
Cnp Tx Venmo
FedEx Authorized ShipCenter - Edouard Pack And Ship at Cape Coral, FL - 2301 Del Prado Blvd Ste 690 33990
Mother Cabrini, the First American Saint of the Catholic Church
VerTRIO Comfort MHR 1800 - 3 Standen Elektrische Kachel - Hoog Capaciteit Carbon... | bol
Canvas Elms Umd
Dicks Mear Me
Dietary Extras Given Crossword Clue
All Buttons In Blox Fruits
4Chan Zelda Totk
Hcs Smartfind
Lake County Fl Trash Pickup Schedule
211475039
Cheryl Mchenry Retirement
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 5790

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.